Att helsteka/ ugnsrosta något så simpelt som ett blomkålshuvud har nu varit väldigt hypat ett tag, bl.a. Tommy Myllymäki har haft detta som en stående rätt på sin trendiga krog Sjön i Jönköping. Jag har här gjort en kanske inte lika ”finkrogsinspirerad” variant men som har många stora, härliga smaker och passar fint till en enklare middagsbjudning! (Den klarar t.o.m en lättare Amarone som dryck)…
Helstekt blomkål med lök- och örtkräm, bacon och ena ostaskalk
För 4 pers
1 stort ekologisk blomkålshuvud
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar
2 pkt rapsgrisbacon (självklart går det bra med annan sort men har ni inte testat så gör det!)
3 dl creme fraiche
1 st röd lök (liten)
1 knippe gräslök
1 vitlöksklyfta
färska örter – t.ex. timjan och salvia
1 bit god hård ost t.ex. parmesan
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa blomkålshuvudet (ta bort blad och rot). Lägg i en ugnsfast form och gnid in ALL olivolja i huvudet (inte ditt alltså…)Salt och peppra!
Sätt in i ugnen och stek ca i timme till fin färg och mjuk rakt igenom.
Hacka lök och örter och blanda samman med creme fraichen, smaka av med salt och peppar – låt stå i kylen en stund.
Ställ in baconen utspridda på en plåt i ugnen (fortf. På 175). Låt steka helt krispiga.
Servera med osten!
Superenkel garanterad succé!