Blog Archives

Grönpeppargravad lax!

Jag älskar att ha minst en riktigt len och smakrik, gravad lax på påskbordet! Här en variant som jag gjort med grönpeppar från Werners Gourmetservice!

Det är väldigt enkelt att grava hemma i kylskåpet och du kan själv välja din laxbit med omsorg samt frysa den innan för att veta att parasiter och andra otrevligheter är borta.

Lycka till!

Grönpeppar1a

Grönpeppargravad lax

 0,5 laxsida- urbenad med skinn

2 msk grönpeppar i lag

0,5 citron – zest

3 msk strösocker

3 msk salt

Skär laxbiten i två lika stora delar. Finhacka grönpepparn och blanda ihop med citronzest samt salt och peppar. Lägg den ena laxbiten på ett fat med lite kant (eftersom laxen kommer släppa en del vätska) med skinnsidan neråt. Lägg på kryddblandningen i ett jämnt lager, lägg den andra laxbiten ovanpå med skinnsidan uppåt. Plasta in väl och lägg gärna någon form av tyngd ovanpå t.ex. ett mjölkpaket. Låt stå i kylen 2 dygn. Skär i lövtunna skivor och servera t.ex. med lite grovt bröd och creme fraiche med rivet äpple och salladslök.

Grönpeppar1b

Kommentarer inaktiverade för Grönpeppargravad lax!

mars 15, 2016 · 6:48 e m

Alla andra tjuvstartar ju…

semla2

Minisemlor

Ca 20 st eller 3 flätor

 2.5 dl ekologisk ”röd” mjölk

25 g jäst

1 krm salt

1 tsk kardemumma

0.5 dl ljus ekologisk honung

6 dl ekologisk vetemjöl (spara 1 dl till utbakning)

75 g ekologiskt och svenskt smör -helt mjukt – rumstempererat

150g ekologisk mandelmassa

0,5 – 0,75 dl ekologisk vispgrädde

o,5 tsk kardemumma

semla3

Värm mjölken tills vätskan är knappt fingervarm.

Häll mjölken över jästen som smulats i en bunke, rör ut jästen helt och tillsätt honungen och salt samt den nystötta kardemumman

Häll i mjölet och arbeta in, tillsätt smöret klickvis och arbeta åter tills degen är blank, spänstig o släpper från bunkens kant.

Ställ under en duk och låt jäsa till dubbel storlek.(Ställ inte degen varmt, det påskyndar jäsningen men kan också göra att bullarna smakar jäst och att de faller ihop i ugnen!)

Baka ut bullarna och låt åter jäsa till dubbel storlek innan de penslas med ägg uppvispat med lite kallt vatten.

Grädda på 225 grader i 7- 8 min.

Då bullarna svalnat helt fylls de med mandelmassan som rörs ut med grädde till en krämig konsistens och kryddas med lite extra kardemumma samt fluffigt vispad grädde,pudra över lite florsocker!

semla4

semla1

Smaklig fika!

Leave a Comment

januari 15, 2016 · 12:14 e m