Blog Archives

Grönpeppargravad lax!

Jag älskar att ha minst en riktigt len och smakrik, gravad lax på påskbordet! Här en variant som jag gjort med grönpeppar från Werners Gourmetservice!

Det är väldigt enkelt att grava hemma i kylskåpet och du kan själv välja din laxbit med omsorg samt frysa den innan för att veta att parasiter och andra otrevligheter är borta.

Lycka till!

Grönpeppar1a

Grönpeppargravad lax

 0,5 laxsida- urbenad med skinn

2 msk grönpeppar i lag

0,5 citron – zest

3 msk strösocker

3 msk salt

Skär laxbiten i två lika stora delar. Finhacka grönpepparn och blanda ihop med citronzest samt salt och peppar. Lägg den ena laxbiten på ett fat med lite kant (eftersom laxen kommer släppa en del vätska) med skinnsidan neråt. Lägg på kryddblandningen i ett jämnt lager, lägg den andra laxbiten ovanpå med skinnsidan uppåt. Plasta in väl och lägg gärna någon form av tyngd ovanpå t.ex. ett mjölkpaket. Låt stå i kylen 2 dygn. Skär i lövtunna skivor och servera t.ex. med lite grovt bröd och creme fraiche med rivet äpple och salladslök.

Grönpeppar1b

Kommentarer inaktiverade för Grönpeppargravad lax!

mars 15, 2016 · 6:48 e m

Silkigt len espressoglass…

Espressoglass – len och fluffig utan glassmaskin

Espressoglass1

4-6 port

1 Illy espresso – kyld

5 dl vispad grädde

1 burk kondenserad mjölk

0,5 vaniljstång – urskrapad

1,5 msk mörk rom (kan uteslutas)

chokladsås och krossad mörk choklad el kakaonibs

Vispa grädden med vaniljen, vänds försiktigt ner den kondenserade mjölken, espresson och sist romen. Häll smeten i en form, ringla ev. över lite chokladsås och dra en gaffel igenom för att marmorera glassen. Du kan också dekorera med lite choklad eller kakaonibs. Ställ i frys över natten.

Ta fram en stund innan servering och njuuuut!

Espressoglass2

Sugna på att klicka hem lite Illykaffe? Surfa in o kika hos Werners Gourmetservice!

Leave a Comment

mars 2, 2016 · 7:43 e m

Gott glutenfritt!

Durrabröd

Jag lider i perioder av en arg och irriterad IBS-mage, ofta när det varit lite för många punkter på ”todo-listan” och för lite rutiner och lugn. Jag har märkt tydligt att jag kan få magen glad betydligt snabbare om jag hjälper den lite genom att dra ner på intaget av gluten och mjölkprodukter – och då menar jag under en begränsad period! Jag förespråkar INTE att man helt ska utesluta dessa ur sin kost (om man inte har någon form av allergi förstås).

Blev väldigt glad idag när jag för första gången provade att baka på ett av  Risentas nya tillskott på glutenfria hyllan – Durra!

Durran är en av världens mest använda spannmål och den sägs ha bakegenskaper som liknar havremjölets. Det är helt naturligt fritt från gluten samt innehåller mycket fibrer och viktiga mineraler.

Smaken var nötig och fin (tillskillnad från Teff- mjölet som jag också provat där jag tyckte maken var lite frän och ”kemisk”).

Här följer mitt recept på durrabröd! 

50 g jäst

4 dl ljummet vatten

1 msk honung

1 tsk mald kummin

1 tsk mald anis

0,5 tsk salt

6 dl Durramjöl

1 dl Majsmjöl

0,5 dl god olivolja

1 dl pumpafrön

1 tsk flingsalt

Durrabröd2

Lös jästen i vattnet, rör ner honung samt kryddor och salt.

Blanda mjölen och arbeta ner i degspadet med visp istället för degkrok. Vispa ca 10 min.

Låt degen jäsa ca 30 min. häll över degen i en form på ca 30×40 cm med bakplåtspapper och olivolja.

Tryck ut degen, strö över pumpafrön, lite flingsalt samt lite olivolja.

Låt jäsa ytterligare 30-40 min och baka sedan av i 180 grader i ca 25 min.

Ta ut och servera varmt eller ljummet!

Lycka till!

2 Comments

februari 29, 2016 · 7:37 e m

Alla andra tjuvstartar ju…

semla2

Minisemlor

Ca 20 st eller 3 flätor

 2.5 dl ekologisk ”röd” mjölk

25 g jäst

1 krm salt

1 tsk kardemumma

0.5 dl ljus ekologisk honung

6 dl ekologisk vetemjöl (spara 1 dl till utbakning)

75 g ekologiskt och svenskt smör -helt mjukt – rumstempererat

150g ekologisk mandelmassa

0,5 – 0,75 dl ekologisk vispgrädde

o,5 tsk kardemumma

semla3

Värm mjölken tills vätskan är knappt fingervarm.

Häll mjölken över jästen som smulats i en bunke, rör ut jästen helt och tillsätt honungen och salt samt den nystötta kardemumman

Häll i mjölet och arbeta in, tillsätt smöret klickvis och arbeta åter tills degen är blank, spänstig o släpper från bunkens kant.

Ställ under en duk och låt jäsa till dubbel storlek.(Ställ inte degen varmt, det påskyndar jäsningen men kan också göra att bullarna smakar jäst och att de faller ihop i ugnen!)

Baka ut bullarna och låt åter jäsa till dubbel storlek innan de penslas med ägg uppvispat med lite kallt vatten.

Grädda på 225 grader i 7- 8 min.

Då bullarna svalnat helt fylls de med mandelmassan som rörs ut med grädde till en krämig konsistens och kryddas med lite extra kardemumma samt fluffigt vispad grädde,pudra över lite florsocker!

semla4

semla1

Smaklig fika!

Leave a Comment

januari 15, 2016 · 12:14 e m