Maskrosor – mer än ett ogräs!

IMG_5968

Jag har alltid gillat maskrosor! De signalerar sommar och både färg och doft piggar upp och lockar till leenden och bus som resulterar i gula näsor och fniss!
Systrarna Eisenmann har med ett recept på Maskrosmarmelad i sin underbara bok ”Sommarens söta” som jag verkligen rekommenderar! Jag har utgått ifrån detta recept men modifierat lite då jag gillar en lite mindre fast marmeladkonsistens. Jag har även lagt till lite extra citron och vaniljstång, gurkmeja är en perfekt och helt naturlig färgförstärkare – använd mer gurkmeja och få en soligare tillvaro! 🙂
Marmeladen testades i helgen i klassiskt sammanhang tillsammans med små underbara stinkande ostar! 5 solar av 5 möjliga! Nästan lite honungskaraktär ger de gula blommorna! Testa!!

Maskrosmarmelad

5 dl maskrosblommor (endast det gula på blommorna)
4 dl vatten
1 vaniljstång
1 st citron- juice och skal
2 krm gurkmeja
4.5 dl syltsocker

Lägg blommorna i en skål, koka upp vattnet och häll över. Låt stå och dra i ca 30 min.
Sila bort blommorna och koka upp maskrosvattnet med en delad vaniljstång, citronskal och juice, sylt socker och gurkmeja. Låt puttra några minuter, dra av och låt svalna lite innan marmeladen hälls på rena, varma glasburkar (ta ev. bort vaniljstången).

IMG_5967

IMG_5974

Kommentarer inaktiverade för Maskrosor – mer än ett ogräs!

Under Från skogen, Sylta och safta, Tillbehör

Kommentarer är stängda.