Fick idén från det här med att använda blommor med stark och fin doft till smaker (syrén bl.a.).. Gick förbi den där rosenhäcken och njöt många gånger innan jag äntligen kom på vad jag skulle testa att göra med dem.. Tror även att en lemonad med liknande förfarande skulle kunna bli fantastisk!
Jag tror att det bästa är att använda en rossort med stark färg och doft!
Missa inte detta om du är ostfantast, helt underbart till en riktigt krämig opastöriserad brie!!
Rosenmarmelad
1 liter rosenblad (jag använde djupt rosa Rugosaros)
2 ekocitroner – skivade
1 delad vaniljstång
1 liter kokande vatten
9 dl syltsocker
Plocka rosenbladen och lägg i passande kärl tillsammans med skivade citroner och vanilj. Koka upp vattnet och slå på, låt stå ca 40 min.
Rör runt en stund och sila sedan av rosvattnet. Häll rosvattnet i en kastrull och koka upp med syltsockret. Puttra några min till vätskan är helt klar. Häll upp på rena och torra små fina burkar. Låt stå kallt! Kan ta ngt dygn innan det stelnat helt.