Så var det äntligen dags att bege sig till Gbg och finalen i Årets Kock 2015!
Juryn på plats och i full gång med provsmakningen av de första rätterna!
I mjölkbaren kunde man smaka på finalisternas egenkomponerade mjölkdrinkar, vi föll särskilt för Saoris med japanskt te och kardemumma!
Goa Erik och Elisabeth på Svenskt kött lärde oss allt om att stycka lamm (som ju också var det kött som finalisterna lagade). Vi deltog också i ett mkt intressant seminarium modererat av LRF som handlande om den svenska råvaran läs mer på Exceptionell råvara!
Leröy hade ett mkt vackert fisk och skaldjursbord och bjöd på bal ”pulled lax” och snittar med sill och picklad lök.
Första rätten ut till jury och pressbord var Markus Wests 5 smårätter på fisk och skaldjur – mycket vackert!
Per från Everts Sjöbod bjöd oss på pinfärska vildostron som fångats utanför Grebbestad – en fantastisk smakupplevelse!
Fler rätter anländer till pressbordet – eskorterade av kända kockansikten…
Mest spännande mötet var ändå det med bonden Anders från Halla Lantbruk på Varaslätten som visade upp fantastiska produkter från sin gård där han föder upp Linderödsgrisar och Rapsgrisar.
Han pratade mycket varmt om sina djur och vi bestämde att vi ska ses framåt våren för ett samarbete så håll utkik!
Vinnaren Thomas Sjögrens fem små rätter av fisk och skaldjur!
1. Lättbakad Aurorlax och hyvlade champinjoner med på rostat kycklingskinn
2. Tartar på havskräfta med ingefära, krispig jordärtskocka och torkade blåbär
3. Pilgrimsmussla i sin juice med silverlök, brynt smör och citron
4. Blåmusslor med stjälkselleri fänkål och äpple
5. Hackad lättgravad sill med rökt potatis, pepparrot och rå lök
Vinnaren Thomas Sjögrens kötträtt!
Kolgrillad lammbog, smörkokt kål, syrlig potatiscreme, rålakrits och dragon.
På kvällen väntade bankett med fantastisk mat och dryck samt en hejdundrande efterfest men det är en annan historia..
Vem vinner nästa år??
Foto: Hanna Nilsson och Karin Hedin