Rostad, fylld sötpotatis
4port
4 mellanstora sötpotatisar
1 msk olivolja
1 nypa salt
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor – rivna
2 st mogna avocados – skurna i bitar på ca 1×1 cm
2 dl finhackad skinka med mycket röksmak
1 knippe färsk basilika – finhackad
2 dl riven god ost
1 knippe skivad salladslök
Sätt ugnen på 200 grader. Klyv potatisarna ”på längden” och lägg på en plåt eller i en ugnsfastform, gnid in snittytan (som ska vara uppåt) i olja o salt och rosta sedan i ugnen i ca 1 timme.
Blanda creme fraiche med vitlök, avokado, skinka och basilika i en ganska stor skål. Smaka av med salt och peppar, tänk på att skinkan ger mkt sälta.
Ta ut potatisen och gröp ur så mkt som möjligt av innanmätet. Hacka igenom grovt och lägg ner i skålen ihop med röran och rör om. Skeda upp fyllningen i skalen, lägg på lite ost och gratinera på 200 grader med extra övervärme till fin färg, ca 30 min.
Ta ut och servera med lite salladslök!
Lycka till och smaklig spis!