Grön ärtsoppa!
4 portioner
500 g gröna ärtor – färska eller frysta o tinade
1 hackad gul lök
0.5 l god kycklingbuljong
2 dl creme fraiche
salt och peppar
500 g lax
2 stora morötter
200 g sparris
2-3 betor (röda, gula, polka… spexa så mycket el lite du vill!)
Koka upp buljongen och lägg i ärtorna och löken. Låt koka upp igen men inte stå på någon längre stund för då förstörs den vackra gröna färgen. Ta av kastrullen och mixa (enklast med stavmixer rakt ner i grytan). Blanda ner cremefraichen och smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i munsbitstora kuber som saltas o peppras. Skär grönsakerna så allt har samma tjocklek. Sätt på en gryta med vatten och placera ånginsats på, allt ta en wok el annan stekpanna med lite högre kant full på med någon cm högt vatten som saltas o låt koka upp. Placera grönsakerna i ånginsatsen/i pannan. Ta ett bakplåtspapper och skrynkla ihop till en liten boll, släta ut och forma till ett passande lock till din lilla ångmaskin! Ånga tills grönsakerna börjar mjukna, lägg i laxen ovanpå och ånga ytterligare ca 5 min.
Ringla lite honung o chiliflingor över laxen och servera med soppan!