Våga vägra kött några dagar i veckan… och bli glatt överraskad!

IMG_6498

 

Vi brukar äta köttfritt några ggr per vecka, oftast helt utan att tänka på det för ingen av oss är av grottmänniskotypen som lite för högt och tydligt måste säga – Jag blir inte mätt om jag inte får något kött!!! Soppas gillas skarpt och det brukar bli varianter på ”detsomfannshemmasoppor” Denna gång blev det en soppa på majs, vitlök (mycket gångbar grund som används ofta) med zuccini och det lilla guldkanten som blev en vacker liten confiterad äggula som tillför en skön krämighet och bryter av fint mot det lilla boet av syrad zuccini.. Testa – bli glada och överraskade över vad en köttfri dag kan göra, inte bara för jordens välbefinnande utan även ditt eget!

Zuccini- och majssoppa med confiterad äggula

4 pers

4 dl majskorn

2 charlottenlökar – hackade

3 vitlöksklyftor – hackade

1 msk smör

1,5 dl vitt tort vin

6 dl vatten

4 dl matlagningsgrädde

2 tsk sambaloelek

1,5 zuccini – grovt riven

salt och peppar

2 msk vinäger

4 äggulor – hela och fina

rapsolja

 

Fräs på majs och lök i en stekgryta, låt få lite färg. Slå på vinet och koka någon minut innan vatten, grädde och sambal rör ner. Låt puttra på medelvärme ca 15 min. Rör ner den rivna zuccinin men spara ca 1,5 dl som syras med lite vinäger och sambal i en skål.

Ta fram den minsta kastrullen du äger samt en bra stektermometer. Häll olja så kastrullbottentäcks – lägg försiktigt ner gulorna (de får inte gå sönder). Slå på mer olja så gulorna täcks. Sätt kastrullen på spisen och låt värmen sakta gå upp till 70 grader i oljan – håll koll med termometern! Håll värmen på 70 i ca 7 min. Nu kan gulorna plockas upp!

Smaka av soppan med rikligt med salt och nymalen peppar, lägg ett litet bo av den syrade zuccinin i mitten och placera en gula ovanpå, stänk över lite olivolja samt mer nymalen peppar och lite flingsalt på gulan! Man kan även klicka i lite naturell yoghurt för lite extra syra och svalka..

Gott med ett hårt bröd till!

Bon apetit!

IMG_6496

Kommentarer inaktiverade för Våga vägra kött några dagar i veckan… och bli glatt överraskad!

Filed under Ekologiskt, Förrätter, Foto, Glutenfritt, Soppor, Varmt, Vegetariskt

Comments are closed.