Några tips inför stundande Nyårsfirande!

På nyårsfirandet står ofta maten i centrum – igen, för det var nyss jul då maten också varit prio ett… kanske är man lite trött på att stå i köket och vill hinna med att umgås med sina stackars gäster… Det vill i alla fall jag så här kommer några tips på enkla rätter och snacks som kan förberedas i god tid innan själva festen för att sedan bara få sin bländade slutfinish!

Lycka till kära Ni och ha ett helt fantastiskt Nyår!

lakritspulver2

Lakritskaramelliserade nötter

 3 dl blandade nötter (t.ex. valnötter, mandlar och hasselnötter)

0,5 dl flytande honung

0,5 dl muscavadosocker

1 tsk sambal oelek

1 tsk salt

1,5 msk lakritspulver

2 msk vatten

 Blanda nötterna med honung, socker, sambal oelek, salt, lakritspulver och vatten.

Häll ut nötblandningen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på grilleffekt 200 grader i 5-10 min till fin färg.

Passa nötterna för det kan gå fort!

Nötternas kan göras dagen innan och förvaras då bäst i en burk!

Tryffelolja1

 Tryffelpopcorn

 1 dl popcorn

0,5 dl matolja

50 g brynt smör

1 tsk tryffelolja

1 tsk salt

1 dl finhackade örter (t.ex. persilja och basilika)

1 tsk milda chiliflingor

Blanda samman smör, tryffelolja, salt och örter i en stor skål.

 Poppa popcornen och vänd runt med smörblandningen – servera direkt!

Klart i ett nafs! (och borta i ett också..)

Puylinser2

Puylinsragu

4 portioner

1 dl puylinser

1 dl fint tärnad morot

1 dl fint tärnad rotselleri

2 st scharlottenlökar

2 kvistar timjan

1 kvist rosmarin

2 msk smör

0,5 flaska rött vin

4 dl kalvfond

salt

Koka linser, morot och rotselleri i välsaltat vatten i 20 min. Låt rinna av i durkslag.

Fräs på den hackade löken med kryddorna i 1 msk smör.

Slå på vinet och låt reducera ner till halva mängden.

Slå i kalvfonden och låt koka till hälften igen. Sila av såsen. Smaka av med salt och smör. Red av med lite maizena.

Rör ner linserna och grönsakerna och servera t.ex. med stekt ankbröst.

Vill du förbereda kan rödvinsreduktionen göras dagen innan och värmas på då linserna ska i!

Brasfrut2

Mini cheesecakes med ananas och vanilj

6 st

 200g brasfrut ananas – ananaspure´

0,5 tsk gelatinpulver

150g färskost typ Philadelphia

1 dl grekisk yoghurt

2 msk florsocker

0,5 tsk vaniljpulver

3 st Digistivekex

0,5 msk kokosnötsolja

Koka upp ananasen och rör ut gelatin pulvret först i lite av frukten och rör sedan ner i resten. Ställ kallt.

Vispa ihop färskost, yoghurt, socker och vanilj med elvisp. Rör ner den avsvalnade ananasen. Krossa kexen och rör ner kokosnötsoljan.

Lägg kexblandningen i botten av portionsglasen, toppa med cheesecakesmeten och sedan lite mer smulor ovanpå.

Låt stå svalt minst någon timme innan servering – kan göras dagen innan.

Jag vill passa på att tipsa om att t.ex. tryffelolja, lakritspulver och puylinser av mycket god kvalité finns i webshopen hos Werners Gourmetservice!

Lämna en kommentar

Under Efterrätter, Nyår, Snacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *