Fryst cheesecake med citron och blåbär
6 port (minst)
4 ekoägg
1.5 dl farinsocker
250 g philadelphiaost (rumstempererad)
3.5 dl vispgrädde
1 citron
2 krm vaniljpulver
2 dl blåbär (frysta el färska)
150 g digestivekex
75 g rumstempererat smör
extra bär till dekoration
Ta fram tre skålar, i en lägger du gulor, socker, citronskal + juice från halva citronen, vanilj. I nästa skål – äggvitorna och i den sista vispgrädden. Börja vispa äggvitorna (så slipper du ta loss och diska visparna mellan). Vispa grädden fluffigt men inte hårt och sedan äggulorna med socker o smaksättare. Rör ner osten i äggblandningen. Vänd sedan ner grädden och sist äggvitorna – vänd, inte röra/vispa. Blanda också ner blåbären. Häll smeten i en fin sockerkakasform med hål i mitten, denna ska först kläs med plastfolie (för att undvika svordomar i gästernas närvaro..) Låt frysa någon timme. Pulvrisera kexen i en påse, lägg det mjuka smöret i påsen och massera ihop. Ta ut formen och tryck ut smulorna ovanpå (Lugn! Det blir ju botten sen.. )
Frys i ca 4 timmar och ta fram iaf 30 min innan servering och dekorera med bär och ringla över lite honung (bladen på bilden är olivblad).