Thörnströms kök – ett litet kök som levererar stort!
I helgen kom så det efterlängtade tillfälle då jag kunde bocka av en restaurang på min ”gastronomiska bucketlist”, en kväll på Håkan Thörnströms restaurang i Göteborg.
Vi möttes i restaurangens dörr av mycket trevlig serveringspersonal som bjöd på en härlig liten fördrink i form av varm äppelmust som smaksatts med lingon, perfekt denna ruggiga höstkväll!
Vid bordet fick vi veta att Håkan tyvärr inte var på plats vilket ju så klart kändes lite tråkigt men vem kan vara deppig allt för länge en sån här kväll?
Strax kom det in Champagne och små amuse bouche som smakade mycket bra!
På besök hos Manuel Bartrina i köket!
Vi hade bokat avsmakningsmeny med vin enligt följande:
Dillgravad röding med syrad citronsnö samt maltvinäger
2013 Puzelat-Bonhomme, Touraine Sauvignon
Loire, France
Rimmad havskräfta med korngrynsragu och dragonbakad blomkål
Devaux, Blanc de Noirs
Champagne, France
Smörbakad hälleflundra med inkokta morötter och confiterad vitlök
2011 C.O.S. Cerasuolo di Vittoria DOCG
Sicily, Italy
Variation på oxe från Skara med svamp, persiljerot och rödavinbärssky
2005 Torres, Mas La Plana Cabernet Sauvignon
Pendes, Spain
Almnäs tegelost med rostad kastanj och Dragan´s Saltsjö-boohonung
Barbeito, Rainwater Reserva 5y
Madeira, Portugal
Mjölkchokladterrin med pistage och kryddkokt päron
2012 Brännland Iscider
Norrland, Sweden
Menyn var som helhet en fantastisk upplevelse men några kombinationer stack ut.
Den rimmande havskräftan var otroligt len och med en välbevarad frisk smak av hav och skaldjur, till en fantastiskt kraftfull consomme´ och fin textur av blomkål och korngryn.
Underbar syrlig Campagne till gjorde rätten fullkomlig!
Den smörbakade hälleflundran var den rätt som hela sällskapet korade till kvällens absoluta höjdpunkt!
Vi var tvungna att fråga om tillagningen och personalen avslöjade att fisken vakumförpackas med smör för att sedan gå ett vattenbad på 42 grader tills innertempen var den samma.
Till fisken serverades en beurre blanc på rökt smör med lite gräslök som jag definitivt kommer försöka återskapa här hemma!
Hälleflundra
Vad gäller desserterna var favoriten mjölkchokladterrinen som serverades med härliga inkokta päron och en sorbet på yoghurt som inte var av denna värld! Magiskt!
Till fick vi dessutom en mycket fin svensk produkt – Brännland Iscider. Om du inte trodde att något kunde smaka mer äpple än ett äpple… Prova denna spännande dryck!
Mjölkchokladterrin med kryddkokt päron, pistage och den underbara sorbeten!
Jag fick under kvällen möjlighet att gå ut och hälsa på i köket som denna kväll leddes av kökschef Manuel Bartrina –
en mycket trevlig herre som glatt svarade på frågor medan jag fotade och nyfiket kikade runt högt och lågt i det lilla, heta köket!
Köksteamet verkade väl samkörda och det var inte bara spisen som utstrålade en väldig värme där inne utan också kockarna och deras passion och engagemang.
Besök i köket – havskräfta läggs upp!
Dessertupplägg i köket – vackert!
En fantastisk liten restaurang som är väl värd sin stjärna i Guide Michelin och ett besök – minst!
Tack!
(Foto: Karin Hedin och Hanna Nilsson)