Vit Chokladbräck med jordgubbar och lakrits
300 g vit choklad av god kvalite´
2 msk rålakritskross (eller krossade hårda lakritskarameller)
1 dl frystorkade jordgubbar – fint hackade
lite flingsalt
Smält chokladen varsamt och häll ut den på en bricka med bakplåtspapper.
Luta brickan åt olika håll så att chokladen blir tunt och jämt fördelad.
Strö över lakrits, jordgubbar och salt.
Låt stå svalt och stelna och bryt sedan i lagom stora bitar.
Förpacka i cellofanpåsar så har du en perfekt ”gåbortpresent” i jul och nyår!
Ett hett tips är att spinna vidare på det här med bräck eller ”bark” som det kallas på andra håll i världen.
Köp din favorit choklad och består med dina favorit godisar, frukter,bär, nötter och kryddor! Fantastiskt enkelt, snyggt och gott! Som en något stiliserad ”Rocky road”.
Mörka chokladpraliner med lakritssmörkola
1 dl sirap
1 dl grädde
1 dl farinsocker
2 msk smör
2 msk lakritspulver
0,5-1 tsk salt
300 g mörk choklad av god kvalité
silikonformar för pralingjutning
koka upp sirap, grädde och farinsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka till 120 grader, gör gärna kultest också.
Rör ner smör, lakrits och smaka av med salt. Jag tycker det är gott att göra kolan ganska salt!
Låt kolan svalna i kylen en stund. Använd den kakaohalt du själv tycker om på chokladen, själv tycker jag det är gott med en riktigt mörk – minst 70%ig så man få lite kärvhet till den lena, salta kolan.
Temperera chokladen genom att smälta 1/3 av chokladen och sedan röra ner resten (finhackad) tills att är smält.
Häll choklad i silikonformarna låt stå några minuter och häll sedan tillbaka chokladen så endast ett tunt lager finns kvar i formarna. Ställ svalt så att chokladen börjar stelna.
Häll din kola i en sprits och klipp ett litet hål.
Ta ut formarna och sprita i en klick kola i varje pralinskal. Ställ svart ytterligare några minuter och täck sedan kolan med ett lock av mer choklad.
Ställ svalt och låt stå över natten innan pralinerna kan tryckas ut. Man kan lätt snygga till kanterna men en kniv och det blivit lite mkt choklad i formarna.
Lycka till!