Smörgåstårtor – svensk matkultur eller hopplöst ute?

Smörgåstårtor – svensk matkultur eller hopplöst ute?

Smörgåstårtans historia är inte helt lätt att bena ut… Det verkar vara en ide´ som uppstod i Sveriges efterkrigs tid och under 40-talet figurerade den i lite olika varianter i husmorstidskrifter.

Det riktiga genombrottet kom först på 60-talet då en konditor i Öresund började sälja tårtorna och också glatt tog på sig äran som rättens ”upphovsman”.

 Sedan 60-talet har inte mkt hänt med tårtornas utseende och innehåll. Från början var det i.of. populärt med vispad grädde i och på tårtan, något som senare ersattes av majonnäsen.

IMG_7876

Jag är själv uppvuxen med smörgåstårta vid festliga tillfällen och har alltid älskat det. Jag har alltid dragit mer år den marina varianten med räkor, rom och rökt lax… för oftast fanns (och finns) det ju två varianter. En med mer ”köttiga” pålägg och fyllningar och en just mer marin.Värst är de varianter där man försökt tillgodose både dessa smakinriktningar i ett och man plötsligt sitter där och tuggar på rökt lax och leverpastej i samma tugga… huuuu!

 Allt är tillåtet men allt bli INTE bra!

 Jag tillhör också dem som kanske ibland himlar lite med ögonen då man inser att man hamnat på ett ”smörgåstårtekalas”, fast i tvära kast kan jag sedan själv anordna ett… Jag tror vi alla bär på en hatkärlek till denna anrättning men jag har nog ändå slagsida år kärleken!

Så där underbart svenska i hela sitt väsen… allt gott är jämt fördelat och ALLA får precis lika mycket av allt!

IMG_7873

Smörgåstårtorna på bilderna är min medelhavsvariant med fyllningarna Pesto/kalkon, Soltorkad tomat och rödlök/salami/citron.

Utanpå har tårtan spacklats med en kräm på lika delar kokta ekorödbetor som passerats och färskost av Philadelphiatyp. Den är varsamt smaksatt med rostad vitlök och salt.

Ovanpå är tårtorna lite mer spretiga och vilda än man kanske är van vid men jag tänker mig att det är mer så en Grek eller Italienare skulle göra den annars mkt exakt och stramt garnerade tårtan?

Smörgåstårteriet i Sthlm har tårtorna fått nytt liv och de finns till och med omnämnda i White Guide! Kika in för vacker inspiration!

Jag tycker vi ska värna om våra älskade/hatade smörgåstårtor men kanske våga sätta lite ny knorr på dem? Baka ett eget gott bröd och använd dina favoritsmaker – och kom ihåg att allt är tillåtet!

IMG_7881

Kommentarer inaktiverade för Smörgåstårtor – svensk matkultur eller hopplöst ute?

Filed under Bröd, Brunch, Ekologiskt, Foto, Grejer jag gillar, Kallt, Smörgåstårta, Tårtor

Comments are closed.