Om Matlagerskan

matlagerskanherself

I Matlagerskans kök är det matglädjen som står i fokus, inte bara glädjen vid bordet då man får dela något underbart gott med nära och kära utan också till stor del den glädje och nästan meditativa känsla som infinner sig då man bakar och lagar mat. Recepten som skapas utgår oftast ifrån hunger eller ett klassisk ”sug” – du vet när man står där och öppnar skafferiet för tredje gången för att hitta ”det där” man är sugen på… fast man redan vet exakt vad som finns därinne…
Matlagerskan har utvecklats långsamt från en liten matblogg på facebook till att nu också ta formen av ett litet företag som än så länge drivs som hobbyverksamhet. Recept, matstyling, foto och event är några av tjänsterna som erbjuds. Allt görs med stora lass av kärlek och glädje! Kontakta mig gärna så spånar vi idéer tillsammans!
Här på bloggen kommer foton, recept och annan kul kuriosa upp…

Fantastiska förebilder inom mat har alltid funnits nära! Farmor som utbildade sig vid dåtidens hushållsskola och sedan som ung jobbade hos välbeställda familjer i Stockholm som husfru. På äldre dagar bjöd hon ofta in till söndagsmiddag i sin lilla lägenhet. Det bjöds alltid på klassik svensk/fransk mat med överdådiga upplägg – alltid minst 3 rätter! Minns en förrätt med vackra crustader som fyllts med bl.a. oxtunga, rätten älskades av alla… tills innehållet avslöjades!
Nästa förebild var min underbara mormor. Morfar ägde en stor gård med Ardennerstuteri under mammas uppväxt. Mormor var en typisk bondmora som tog tillvara det gård och natur bjöd. Hon var noga med köksekonomin – allt skulle tas till vara och jag minns hur hon från något som såg ut som en tom kyl kunde trolla fram de mest fantastiska smörgåsbord och desserter då familjen kom på oväntad visit. Jag satt alltid som förtrollad och tittade på mormor som nynnandes (oftast på någon Zetterlund-dänga) dansade runt i köket, jag såg hur hon njöt och det gjorde jag med!
Så den sista och största idolen alla kategorier – min älskade fina mamma som tyvärr inte bor kvar på jorden (är övertygad om att hon blev befodrad av högre makter till att göra något viktigt någon annanstans…)
Mamma var nog ingen större fantast av att stå i köket MEN hon gjorde det endå (samtidigt som hon var en mycket driven karriärskvinna) för oss barn. Så ofta hon hade möjlighet lagade hon enkel men underbar mat och lärde oss att uppskatta många olika smaker. Hon slet för att se till att ett otroligt grönsaksland prunkade varje sommar i vår trädgård! Vi var med och saftade och syltade och åt oss illamående på olika bär och frukt!
Tack mamma för styrkan, kvinnor kan vara fantastiska mammor utan att välja bort karriär och inre driv och drömmar – tack för att du orkade visa mig det!

Och vet ni vad?…… Alla kan laga mat! <3